Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση ξεκινάει ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου της περιόδου για τη γυναίκα. Το συνηθέστερο ηλικιακό εύρος εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 45 έως 55 έτη, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Οφείλεται στην διακοπή της παραγωγής των οιστρογόνων από την ωοθήκη (ατροφία ωοθηκών).

Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση, η λεγόμενη περιεμμηνόπαυση (ή κλιμακτήριος), όπου η γυναίκα βιώνει ποικίλα συμπτώματα, ως αποτέλεσμα της έκπτωσης της ωοθηκικής λειτουργίας και της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης. Πολλά δε από αυτά τα συμπτώματα εμμένουν και μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης. 

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία στη ζωή κάθε γυναίκας. Αν και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια μετά.

Ποιά είναι τα άμεσα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
  • Κολπική ξηρότητα: ελάττωση της εφύγρανσης του κόλπου, με αποτέλεσμα την επώδυνη σεξουαλική επαφή και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία λόγω πόνου
  • Εξάψεις: αίσθημα καψίματος στο στήθος ,το λαιμό και το πρόσωπο που μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα του δέρματος και  νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Ημικρανίες και συχνοί πονοκέφαλοι
  • Αϋπνία: που έχει σαν αποτέλεσμα εντονότατο αίσθημα κόπωσης, διαταραχές μνήμης κι ευερεθιστότητα αλλά και λήθαργος
  • Αλλαγές στην ψυχολογία: χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη
Ποιές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης;
  • Ατροφία του γεννητικού & ουροποιητικού συστήματος
  • Αυξημένη απώλεια οστικής μάζας (οστεοπενία – οστεοπόρωση)
  • Αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων
  • Απώλεια ελαστικότητας του δέρματος & ρυτίδωση
  • Αύξηση σωματικού βάρους και συσσώρευση λίπους, κυρίως στην κοιλιακή χώρα
  • Τριχόπτωση
Πρέπει να συνεχίσω τις επισκέψεις στο γυναικολόγο μου;

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και το test-PAP είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών δεδομένου ότι προβλήματα που αφορούν τη μήτρα και τις ωοθήκες είναι δυνατό να παρουσιαστούν και μετά την αναπαραγωγική περίοδο, ενώ μετά τα 45 έτη συστήνεται και ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος. Βασιζόμενος στο ιστορικό, ο γυναικολόγος καθορίζει κάθε πότε και μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις.

Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω της απουσίας της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στα οστά πρέπει να γίνεται μέτρηση οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Τέλος, η αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων εξαιτίας της αλλαγής του λιπιδαιμικού προφίλ επιβάλλει την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω των αντίστοιχων εξετάσεων (αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος).

Copyright © 2022. All rights reserved.