Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Πότε πρέπει να επισκεφθώ το γυναικολόγο για πρώτη φορά;

Από τον ερχομό της εμμήνου ρύσης και σίγουρα με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, κάθε έφηβη πρέπει να ξεκινήσει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της. Η πρώτη επίσκεψη δεν πρέπει να συνδυάζεται με την εμφάνιση κάποιου προβλήματος, αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία επίσκεψη γνωριμίας με το σώμα, εξοικείωσης με το γιατρό και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων που σχετίζονται με γυναικολογικά θέματα.

Οι νέες κοπέλες ωστόσο, που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να έχουν σεξουαλικές επαφές μπορεί να επωφεληθούν από μια επίσκεψη ή συνάντηση με έναν γυναικολόγο για θέματα σεξουαλικής ενημέρωσης και αντισύλληψης.

Πρέπει να ξέρω κάτι για την πρώτη επίσκεψη;

Στην πρώτη επίσκεψη, ο γυναικολόγος θα συντάξει ένα ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές επισκέψεις. Μέσα στο ιστορικό αυτό θα επισημαίνονται όλες οι καταστάσεις που αφορούν την υγεία της γυναίκας και που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επιπλέον, ο ιατρός θα συζητήσει για τους κανόνες σωματικής υγιεινής, για τη φυσιολογία του έμμηνου κύκλου και τα ενδεχόμενα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν. Θα δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αντισύλληψη και τους τρόπους αποφυγής μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Ποιές εξετάσεις θα πραγματοποιήσω στην πρώτη μου επίσκεψη;

Αρχίκα, θα είναι καλό να πούμε ότι πριν την πρώτη σας επίσκεψη θα πρέπει να γνωρίζετε την ηλικία που σας ήρθε για πρώτη φορά περίοδος και την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου. Επίσης, ιδανικό θα είναι να έχετε κρατήσει ένα ημερολόγιο με τις έμμηνες ρύσεις του τελευταίου έτους, τη διάρκεια τους και αν ήταν τακτικές. Οι εξετάσεις την πρώτης επίσκεψης περιλαμβάνουν την επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων, την εξέταση των μαστών και το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων (διακοιλιακό).

Τι είναι το εμβόλιο κατά του HPV;

Ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει να κάνετε το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, το οποίο πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 12 ετών και ολοκληρώνεται σε 2 δόσεις έως τα 15 έτη και σε 3 δόσεις μετά τα 15 έτη. Προλαμβάνει πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός.

Copyright © 2022. All rights reserved.