Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Η κολπική αναζωογόνηση με τη μέθοδο PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης και συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ανάπλαση και ενυδάτωση των ιστών, με στόχο την ανανέωση του κόλπου που εμφανίζει συμπτώματα ατροφίας. Η κολπική αναζωογόνηση μπορεί να συνδυαστεί με την αναζωογόνηση της μήτρας και των ωοθηκών στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης θεραπείας.

Τι εννοούμε με τον όρο “κολπική ατροφία”;

Κολπική ατροφία ονομάζουμε τη λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος, με συνέπειες όπως η κολπική ξηρότητα, η δυσουρία, ο ερεθισμός, ο κνησμός, ο πόνος, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Η λέπτυνση αυτή μπορεί να οφείλεται σε χρόνια χρήση αντισυλληπτικών, στον καρκίνο μετά από χρήση ακινοβολιών ή φαρμάκων και στην εμμηνόπαυση. 

Πώς λειτουργεί η μέθοδος PRP;

Το κολπικό PRP είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων που εγχέεται ενέσιμα στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που αναγεννούν τον ιστό τοπικά. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην πάχυνση του τοιχώματος και στην καλύτερη ενυδάτωση του κόλπου, ενώ παράλληλα τονώνει την διέγερση που προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή. Η αυτόλογη θεραπεία PRP, έχει ποικίλες εφαρμογές στον τομέα τόσο της προληπτικής, όσο και της θεραπευτικής ιατρικής.

Η συνολική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων της αιμοληψίας, της επεξεργασίας του δείγματος και της έγχυσής του κατά την θεραπεία, διαρκεί περίπου μία ώρα. Για την αποφυγή οποιασδήποτε ενοχλητικής αίσθησης κατά τη διάρκεια της μεθόδου, προηγείται μιας ελαφριάς μορφής νάρκωση. Κατόπιν, μόλις η θεραπεία τελειώσει, η γυναίκα μπορεί να γυρίσει αμέσως στις συνηθισμένες της ασχολίες, ενώ μετά 2-3 ημέρες μπορεί να ξεκινήσει και τη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου PRP;
  • Επιτυγχάνεται η ελάττωση του πόνου στις γυναίκες με δυσπαρεύνια
  • Ανανεώνεται το δέρμα στην είσοδο του κόλπου
  • Αυξάνεται η σεξουαλική επιθυμία, ενώ λόγω της διέγερσης της κλειτορίδας υπάρχουν συχνότεροι και καλύτεροι οργασμοί
  • Μειώνεται στο ελάχιστο η ακράτεια ούρων
Πόσο άμεσα είναι τα αποτελέσματα και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία;

Μερικά από τα αποτελέσματα όπως η αύξηση των τοιχωμάτων του κόλπου, φαίνονται αμέσως, ενώ άλλα, όπως η δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών, απαιτούν μερικές εβδομάδες.

Παρότι η θεραπεία έχει διαρκεία έως και 14 μήνες, η επίδραση του PRP είναι παροδική. Έτσι λοιπόν για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της μεθόδου, είναι ιδανικές οι επαναλαμβανόμενες θεραπευτικές δόσεις σε επιθυμητό διάστημα μικρότερο ακόμα και των 12 μηνών, ενώ η χρήση της μεθόδου για αναζωογόνηση των ωοθηκών και της μήτρας μπορεί να διαρκέσει για 3-4 μήνες.

Copyright © 2022. All rights reserved.