Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Λοχεία ορίζουμε την περίοδο εκείνη κατά την οποία ο γυναικείος οργανισμός επανέρχεται προοδευτικά, στην κατάσταη προ εγκυμοσύνης. Συνήθως, διαρκεί 40 ημέρες και πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχουν σωματικές και ορμονικές αλλαγές, αλλά και ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Κατά τη διάρκεια της λοχείας, κάθε γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή και όλα από τα παρακάτω συμτώματα:

  • Λόχια – εκκρίσεις που αποτελούνται από αίμα ,βλέννα και ιστό από τη μήτρα σας. Έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και μπορεί να είναι περισσότερα κάθε φορά που σηκώνεστε από το κρεβάτι. Τα λόχια διαρκούν συνήθως τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό οπότε και η ροή τους μειώνεται προοδευτικά.
  • Δυσουρία και προβλήματα κενώσεων -παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεστε καθόλου την ανάγκη να πάτε τουαλέτα ή μπορεί να αισθάνεστε πως θέλετε αλλά δεν τα καταφέρνετε, είναι πολύ σημαντικό να αδειάζετε την κύστη σας εντός των έξι με οκτώ ωρών που έπονται του τοκετού για να αποφευχθούν οι ουρολοιμώξεις αλλά και η διάταση της κύστης. Ωστόσο, περίπου 24 ώρες μετά τον τοκετό, θα ουρείτε συχνά, καθώς θα αρχίσουν να αποβάλλονται τα υγρά που είχαν κατακρατηθεί στην εγκυμοσύνη. Σε σχέση με τις κενώσεις, που προκαλούν κάποια ανησυχία στις νέες μητέρες νομίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή σπάσιμο στα ράμματα με την πίεση, προτείνεται να καταναλώνετε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, καθώς και να και πίνετε πολλά υγρά.
  • Πόνοι στο στήθος και την κοιλιακή χώρα – μετά τον τοκετό η περιοχή των γεννητικών οργάνων και της κοιλιακής σας χώρας θα είναι πρησμένη και θα πονάει. Είτε είχατε έναν πολύωρο τοκετό, είτε έχετε ράμματα ή περινεοτομή, θα πονάτε και θα αισθάνεστε μια δυσφορία. Επιπλέον, το στήθος σας, είτε θηλάσετε είτε όχι, θα διογκωθεί και θα γίνει πιο σφιχτό τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Όλα αυτά, είναι πολύ φυσιολογικά μιας και το σώμα σας αρχίζει σταδιακά να προσασμόζεται στην προ εγκυμοσύνης περίοδο και θα ηρεμήσουν σταδιακά.
  • Απώλεια βάρους – μετά τον τοκετό χάνονται αμέσως κατά μέσο όρο 5-7 κιλά που αντιστοιχούν στο έμβρυο, το αμνιακό υγρό, τον πλακούντα και την μείωση του ολικού όγκου αίματος αλλά και την σταδιακή απώλεια των υγρών που έχουν κατακρατηθεί. Ένα προσωπικό πρόγραμμα γυμναστικής, ο θηλασμός και η υγιεινή διατροφή θα επαναφέρουν το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα.
  • Εμφάνιση εμμήνου ρύσεως – περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό θα επανέλθει και η έμμηνος ρύση. Αυτό το διάστημα μπορεί να αυξηθεί από τις 8 εβδομάδες σε μήνες, αν θηλάζετε, ωστόσο η επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως δεν αναστέλλει τη δυνατότητα θηλασμού.
  • Κόπωση – η έντονη προσπάθεια του τοκετού, το άγχος και η ένταση που προκαλείται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού επιφέρουν έντονα την αίσθηση της κόπωσης. Η ξεκούραση και η σωστή διατροφή θα επαναφέρει τη λεχώνα πολύ σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.
  • Ψυχολογικές διακυμάνσεις – αφορά περίπου το 70-80% των νέων μητέρων και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες μετά τον τοκετό. Τα πιο βασικά γνωρίσματα είναι τα αισθήματα μοναξιάς, η μελαγχολία, το άγχος, ο θυμός, οι έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης κτλ. Βασική αιτία των ψυχολογικών αυτών συμπτωμάτων είναι η πτώση του επιπέδου ορμονών μετά τον τοκετό.

Copyright © 2022. All rights reserved.