Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου (κολποσκοπίου) εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας αλλά και τον κόλπο, σε μεγέθυνση.

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση, η οποία πραγματοποιείται στο γυναικολογικό ιατρείο, δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία και διαρκεί 10 έως 15 λεπτά. Κατά την εξέταση, τοποθετείται ο κολποδιαστολέας στον κόλπο και αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Ο ιατρός τότε, εφαρμόζει πάνω στον τράχηλο ένα εμποτισμένο βαμβάκι με ειδικό υγρό και το αφήνει να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο, ελέγχει τη βλεννογόνο στον τράχηλο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός μπορεί να προβεί σε μικρές βιοψίες, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της πιθανής βλάβης.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε κολποσκόπηση;

Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται όταν το test-PAP ή το test-PAP υγρής φάσης (Thin Prep) δείχνει αλλοιώσεις, βλάβες ή φλεγμονές στον τράχηλο της μήτρας ή όταν το HPV DNA test δείχνει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την κολποσκόπηση;

Καλό θα ήταν μετά την εξέταση να υπάρχει αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για 48 ώρες περίπου. Παρομοίως, ο κόλπος δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιο λιπαντικό τζελ ή ταμπόν. Να σημειώσουμε ότι η κολποσκόπηση είναι ακίνδυνη και μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Copyright © 2022. All rights reserved.