Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Ποιές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται για το μαστό;

Η καλύτερη πρόληψη είναι η γυναίκα να μάθει το στήθος της και την δομή του, ψηλαφώντας το από νεαρή ηλικία (κάτω των 20 έτων). Έτσι, κάθε πιθανή αλλαγή που μπορεί να προκληθεί στο μαστό της, το αντιλαμβάνεται έγκαιρα και απευθύνεται στο γυναικολόγο. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξετάσεις εκείνες που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα ανάλογα με την ηλικία της, όπως:

Κλινική εξέταση των μαστών: γίνεται περιοδικά, περίπου κάθε 1 χρόνο στις γυναίκες κατά τις δεκαετίες των 20 και των 30 ετών, αναλόγως το υπερηχογράφημα των μαστών. Στα 35 πραγματοποιείται η πρώτη μαστογραφία αναφοράς και στα 40 η δεύτερη. Στη συνέχεια, η συχνότητα των μαστογραφιών είναι ανάλογη του ιστορικού.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες παθήσεις των μαστών;

Συνήθως ο πόνος στο στήθος δε σχετίζεται με κάποιο νόσημα ούτε προκαλεί ανησυχία. Ο έντονος και ξαφνικός πόνος σε ένα εντοπισμένο σημείο, που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας ή ο διάχυτος πόνος, μπορεί να είναι ανησυχητικός και απαιτεί άμεση επικοινωνία με το γυναικολόγο. Τις περισσότερες φορές, η πρώτη μας σκέψη όταν νιώσουμε κάποιο πόνο στο στήθος, το μυαλό μας παει στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ο πόνος στο μαστό πολύ σπάνια συνδέεται με τον καρκίνο, μιας και μπορεί να οφείλεται σε κάποιον αντανακλαστικό πόνο από τα πλευρά ή τους θωρακικούς μύες.

Copyright © 2022. All rights reserved.