Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Τι είναι ο ιός HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV όπως είναι ευρέως γνωστός), μπορεί να προκαλέσει τα κονδυλώματα, ενώ ορισμένες άλλες μορφές του μπορούν να προκαλέσουν μύλυνση, η οποία να επιφέρει προ-καρκινικές δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας.

Πώς μπορώ να μολυνθώ από τον HPV;

O ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. H πρόωρη έναρξη σεξουαλικών επαφών καθώς και οι εναλλαγές συντρόφων και η μη χρήση προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή, δημιουργούν προϋποθέσεις μόλυνσης από τον ιό. Ωστόσο, δεν απαιτείται πάντα η πλήρης διείσδηση για να μολυνθούμε από τον ιό.

Τι προκαλεί ο HPV στον τράχηλο της μήτρας;

Ο ιός είναι ασυμπτωματικός και δεν γίνεται αντιληπτός από την/τον ασθενή παρά μόνο στην περίπτωση ανάπτυξης οξυτενών κονδυλωμάτων στα έξω γεννητικά όργανα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μαλακές, σαρκώδεις εκβλαστήσεις στο χρώμα του δέρματος που εντοπίζονται συνηθέστερα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

H μόλυνση από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργό λοίμωξη και ανάπτυξη υποκλινικών, αόρατων στο γυμνό οφθαλμό προκαρκινικών αλλοιώσεων, από στελέχη χαμηλού ή και υψηλού κινδύνου.

Copyright © 2022. All rights reserved.