Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Τι είναι το Test-PAP;

Το Test-PAP (ή τεστ Παπανικολάου όπως είναι επίσης γνωστό) είναι από τις βασικότερες εξετάσεις στο φάσμα του γυναικολογικού ελέγχου. Ο ιατρός με ένα ειδικό βουρτσάκι παίρνει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου και από τον ενδοτράχηλο (την εσωτερική πλευρά του τραχήλου). Τα επιχρείσματα ελέγχονται από Κυτταρολόγο. Είναι το πρώτο screen-test για ύπαρξη HPV και καρκίνου του τραχήλου.

Πότε πρέπει να κάνω το Test-PAP;

Ανεξαρτήτως ηλικίας, ένα χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών. Το test-PAP πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο έως τα 65 έτη, εφόσον δεν υπάρχουν ειδικά προβήματα ή οικογενειακό ιστορικό. Μετά την ηλικία των 65, επαναλαμβάνεται κάθε δύο έτη. Το test-PAP μπορεί να πραγματοποιείται οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου, εκτός αυτών της περιόδου.

Είμαι καλλυμένη αν πραγματοποιώ μόνο το Test-PAP;

Αν μια γυναίκα επαναλαμβάνει το test-Pap της κάθε χρόνο, δε θα κινδυνεύσει ποτέ από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διότι ακόμα κι αν κολλήσει τον ιό των κονδυλωμάτων, αυτός θα εντοπιστεί με το test και θα αντιμετωπιστεί στο αρχικό του στάδιο. Παρ’όλα αυτά, το test-PAP δεν αρκεί για να διαγνωστούν άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα, οι κύστες στις ωοθήκες και παθήσεις του ενδομητρίου. Η ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση από γυναικολόγο και γυναικολογικό υπέρηχο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που συστήνεται στη γυναίκα να κάνει το HPV DNA test και το Test-PAP υγρής φάσης (Thin Prep).

Copyright © 2022. All rights reserved.