Τηλέφωνο ιατρείου: 210 4186974
Κινητό τηλέφωνο: 6944 36 4872

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή και ανώδυνη μέθοδος εξέτασης και διόρθωσης τυχόν ανωμαλιών της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία και αποτελεί διαγνωστική αλλά και θεραπευτική μέθοδο της υπογόνιμης γυναίκας. Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, τα στόμια των σαλπίγγων, την υφή και το βαθμό ανάπτυξης του ενδομητρίου και τον τραχηλικό σωλήνα.

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η επέμβαση γίνεται με ελαφριά αναισθησία (μέθη) και διαρκεί από λίγα λεπτά έως το πολύ μία ώρα. Το υστεροσκόπιο είναι τηλεσκόπιο διαμέτρου 2,8-10mm και περιβάλλεται από μεταλλικό κάλυμμα, το οποίο επιτρέπει την ροή του μέσου διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας και την εισαγωγή λεπτών ειδικών εργαλείων για την επέμβαση.

Η υστεροσκόπηση είναι καλό να πραγματοποιείται μετά το τέλος της περιόδου (8η-12η ημέρα του κύκλου), οπότε μπορεί να εκτιμηθεί και η ποιότητα του ενδομητρίου, που βρίσκεται τότε στην παραγωγική φάση του. Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι παρόμοιος με πόνο περιόδου για 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί 2-4 ώρες, ενώ σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει ύστερα από 15 ημέρες και εφ’ όσον δεν έχετε ροή αίματος.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε υστεροσκόπηση;

Τα αίτια για να προβείτε στην επέμβαση αυτή είναι:

  • Η ανώμαλη αιμοραγία της μήτρας
  • Η υποψία καρκίνου στο ενδομήτριο
  • Η υπερπλασία του ενδομήτριου
  • Οι ενδομήτριες συμφύσεις
  • Η ύπαρξη πολυπόδων
  • Η ύπαρξη ξένων σωμάτων όπως ενδομήτριων σπειρωμάτων
  • Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα

Copyright © 2022. All rights reserved.